Bivši studenti FERIT-a i Odjela za matematiku, a danas članovi našega tima, za serijal ‘Preko studentskog do stalnog posla u Monu’ pričaju svoje priče i daju hrpu korisnih savjeta svima koji razmišljaju o početku ili nastavku karijere u Monu.

Upravo od njih ćeš dobiti odgovor na pitanje zašto je i za tebe, ako si student u IT-u, mogućnost dolaska kod nas već tijekom studija, jednostavno prilika koju moraš zgrabiti. Izbor je stručna praksa ili studentski posao.

Svoje iskustvo prvi donosi naš software developer Davor Kolarević (26), mag. math. Davor je magistrirao Matematiku i računarstvo na osječkom Odjelu za matematiku. No još prije diplome kao student se zaposlio u Monu. I nije požalio!

Želio sam napredovati i usvajati nova znanja. U Monu sam to uspio.

U Mono si došao, kao i neki drugi kolege, još za vrijeme studija. U tvojem slučaju, 2017. godine. Bio si uspješan i ubrzo si dobio i stalan ugovor. Koliko ti je to radno iskustvo putem studentskog servisa pomoglo da „stvari sjednu na svoje mjesto“, odnosno u primjenjivanju teorijskog znanja stečenog na fakultetu u praksi?

Iako sam u početku mislio da će mi biti problem balansirati obveze na fakultetu i na poslu, kolege u Monu imale su maksimalno razumijevanja oko doziranja satnice i projektnih zaduženja. Bez obzira na to, već nakon nekoliko mjeseci vidio sam razliku u znanju. Nisam niti u jednom trenutku požalio što sam se zaposlio prije kraja studija.

Naime, na fakultetu je cilj usvojiti znanje, a u praksi, kada se radi na velikim projektima, pazi se na svaki detalj - od slaganja arhitekture, preko odabira tehnologije pa sve do pisanja održivog koda, koji treba raditi uz optimalne performanse.

Davor Kolarević, developer u Monu

U napretku su mi mnogo pomogli starije kolege. Beskrajno entuzijastični, uvijek su bili spremni približiti mi rješenja za svaki problem, kada je to bilo potrebno.

Ovdje si sada stalno zaposlen, na poziciji developera. Ispunjava li ovaj posao tvoja očekivanja koja si imao kada si tek počeo raditi? Kada je najlakše, a kada možda malo teže raditi?

Svakako, inače se ne bih zadržao.

S poslovne strane projekti su zanimljivi i izazovni, a s društvene, atmosfera u uredu je opuštena i zapravo obiteljska. Kada sam se zaposlio, cilj mi je bio napredovati i usvajati nova znanja. U Monu sam to i uspio.

Najteže je raditi kada je deploy nove verzije blizu. Tada raste pritisak i nervoza. Netko se s time nosi lakše, a netko teže, ali sve je to dio ovog posla. Suprotno tome, najlakši dani sigurno su oni kada imamo dovoljno vremena za napraviti sve što smo zamislili.

Držati korak s brzim promjenama čini ovaj posao zanimljivim

Slažeš li se s tvrdnjom da developeri konstantno uče i nadograđuju svoja znanja?

Naravno.

Svaki novi projekt je drugačiji i donosi nešto novo, a tehnologija se mijenja i napreduje svakih nekoliko mjeseci. Ako želimo da naši projekti budu kvalitetno izvedeni, i mi moramo biti ukorak s tehnologijom. Zato se kontinuirano usavršavamo i učimo, a što Mono kao poslodavac posebno potiče. To je i jedan od razloga zašto je ovaj posao zanimljiv.

Na kakvom projektu trenutačno radiš? Koliko je zahtjevan?

Davor Kolarević, developer u Monu

Radim na razvoju Baasic-a , odnosno BaaS sustava i jednoga od vlastitih Mono projekata. Veličina samog Baasic-a i Multitenancy arhitektura u početku su predstavljali veliki izazov. Baasic ima i složeni sustav autorizacije na više nivoa što u početku svima nama koji počnemo zna biti problem. No s vremenom, kad nam upravo to najviše zatreba, vidimo kako je sustav autorizacije jedna od njegovih najvećih prednosti. Od tehnologije koristim C# i ASP. NET, Redis za caching te PostgreSQL kao bazu podataka.

Najzanimljiviji projekt na kojemu si radio je …?

Clokke. Bio je to moj prvi projekt kada sam došao. Riječ je o tzv. time tracking software-u, koji na sistematičan način omogućuje praćenje utrošenog vremena uz napredni reporting. Velikim dijelom se oslanja na Baasic pa je i temeljen na istoj Multitenancy arhitekturi. Iako djeluje jednostavno, veliki je izazov bio implementirati dio business logike na Front-End-u što uključuje sinkronizaciju između različitih uređaja, napredniji caching i object-level autorizaciju.

Generalno, svaki rad na vlastitom projektu je zanimljiviji. Pogotovo kada krene hype oko prvog releasea.

Obiteljska atmosfera, druženja nakon posla & team buildinzi

Koje su prema tebi najveće prednosti rada u Monu, bilo za početak ili nastavak karijere?

Teško je izabrati samo jednu. Kako meni kada sam tek došao, tako i danas mlađim kolegama, sigurno mnogo znači iskustvo starijih kolega. Od mojega dolaska u Mono, razmjena znanja i kanali komunikacije postali su sistematiziraniji.

Davor Kolarević, developer u Monu

Posebno mi se sviđa dinamika posla. Nijedan dan nije isti, a svaki novi projekt novi je izazov. Naravno, postoje trenuci živciranja, kada cijeli dan prođe u rješavanju jednog problema, ali sva frustracija nestane kada se problem riješi, a zamjenjuje ju oduševljenje i slavodobitno hvalisanje po uredu. :)

Da ne bi bilo kako samo radimo, česta su međusobna druženja nakon radnog vremena. Bilo da je riječ o sportu ili kavi nakon posla.

Teško bih izdvojio i najdraži team building jer uvijek se netko pobrine da svaki ostane upečatljiv po nekom trenutku. Iako ih je tijekom svih ovih godina bilo mnogo, Žarko (co-founder i član Uprave) svake se godine potrudi da i sljedeći team building bude svima zanimljiv.

Za kraj…

Iako je jasno da sam u Monu naučio mnogo s poslovne strane, nama mlađima, stariji i sijedi mudraci često pričaju doživljaje iz samih početaka Mona te pokušavaju prenijeti različite životne vrijednosti. Jedna koju vrlo često čujemo je kako se sva životna mudrost može naučiti gledajući Žikinu dinastiju (smijeh).

Više članaka