Svaki početak je težak - a kako bismo vam olakšali početak rada u svijetu profesionalnog software developmenta, nudimo kratak pregled tehnologija i alata s kojima radimo u Monu, kao i materijala za učenje koji su nam se u praksi pokazali uspješnima.

Nekoliko smo puta navodili da za početak suradnje ne tražimo veliko iskustvo u radu s “našim” tehnologijama i alatima, no kod prijave za posao ili praksu preporučljivo je znati barem osnove. Evo što preporučujemo kao materijale za uvod.

Back-end development

Back-end developeri razvijaju poslovnu logiku i pripadajuće podatkovne modele. U svakodnevnom radu u Monu primarno koristimo programski jezik C# i ASP.NET MVC framework na strani servera, kao i PostgreSQL ili SQL Server RDBMS-ove za pohranu podataka, uz nekoliko različitih noSQL sustava koje koristimo po potrebi.

Znanja koja bi kandidati trebali usvojiti obuhvaćaju:

Front-end development

Front-end developeri primarno koriste HTML, CSS i JavaScript za razvoj interaktivnih korisničkih sučelja web i mobilnih aplikacija. Neka od znanja koja trebaju usvojiti jednaka su onima koje imaju back-end developeri. Također, napominjemo da naši back-end developeri vrlo često dobro poznaju JavaScript i pripadajuće alate i frameworke.

Što trebaju znati frontend developeri?

UI development

UI developer u Monu ima izvrsne vještine razvoja korisničkog sučelja u modernim web aplikacijama. Kao dio većeg tima, surađuje s kolegama iz dizajn odjela i software developerima (front-end i back-end) i spona je između ta dva svijeta. Dobro poznaje napredni CSS (PostCSS, Sass i slično), semantički HTML, te se snalazi u JavaScript tehnologijama — Reactu, Angularu i sličnim libraryima.

Od UI developera očekujemo sljedeća znanja:

 • Semantički HTML — ARIA role, pristupačnost web stranica.
 • Napredni CSS — PostCSS, Sass, iskustva s post i pre procesorima za CSS.
 • Poznavanje BEM sintakse i funkcionalnog CSS-a.
 • Dobar pregled tehničkih izazova — verzije preglednika i njihovi izazovi, poznavanje mobilnih platformi, te prilagodba responzivnim platformama i uređajima.
 • Shvaćanje i promišljanje korisničkog iskustva u aplikacijama.
 • Snalaženje u komponentnom načinu rada — React, Angular, i slične tehnologije.
 • Snalaženje u modernim dizajn alatima — Figma, Sketch, Adobe XD, InVision Studio i slično.
 • Korištenje Git-a.
  Dodatno:
 • Iskustvo korištenja JS librarya za animaciju i motion.
 • Razumijevanje implementacije fluidne tipografije.
 • Poznavanje i korištenje JavaScript build alata i package managera.
 • Iskustvo korištenja naprednih alata za styling — CSS Modules, CSS-in-JS, Styled components, Emotion.

Software testing

Software testeri osobe su s „okom za detalje“ koje rade na razumijevanju i poboljšavanju novih i postojećih funkcionalnosti. Neke od glavnih uloga testera su: analiza zahtjeva (business requirements), suradnja s timom na pravovremenom uklanjanju problema (bugova) u sustavu te osiguravanju visoke razine kvalitete i user experience-a (UX).

Naši testeri pripremaju testne planove i test case-ove, poznaju alate za ručno i automatizirano testiranje, zaduženi su za izradu testne i korisničke dokumentacije te imaju iskustvo u radu s agilnim metodologijama razvoja i stress/load/performance testovima.

Izdvajamo nekoliko od mnoštva dostupnih i korisnih linkova koji mogu pomoći u učenju i pripremi za poziciju:

Trebate pomoć?

Priprema za sve ove pozicije zahtijeva mnogo praktičnog rada i učenja. Rado ćemo pomoći ako zapnete, a kontinuirano primamo prijave za praksu i posao. Javite nam se!

Više članaka