Završila sam pet godina kemije, ali oduvijek sam znala da se želim baviti programiranjem. Tom rečenicom, magistrica kemije Ivana Szep (26), započela je svoju prijavu za posao - i dobro nas zaintrigirala. Prošlo je više od godine otkako je software developerica u Monu.

Da, moguće je karijeru izgraditi u potpuno drugoj branši od one u kojoj ste se formalno obrazovali. Tu tezu potvrđuje sve veći broj novopečenih i iskusnijih IT-ovaca koji su ubrzo nakon diplomiranja ili nešto kasnije odlučili napraviti karijerni zaokret - i nisu se pokajali. Pravnik/project manager? Da! Profesorica engleskog jezika/software testerica? Da! Ovakvih primjera možemo nanizati mnogo… Pitaš se kako im je uspjelo? Pročitaj iskustvo jedne kemičarke/developerice.

Ljubav prema računalima i tehnologiji

Ivana Szep, software developerica u Monu

S magisterijem kemije u IT tvrku. Kako to? Kada si shvatila da su ti od formula draže linije koda?

Oduvijek sam bila zaljubljena u računala i tehnologiju. Obožavala sam proučavati komponente. Sastavljati nova računala. Popravljati stara. Kako se bližio završetak srednje škole, dvoumila sam se između studija kemije i informatike. Svi su mi govorili da odaberem informatiku, ali zanimalo me hoću li se ipak pronaći u kemiji… Na drugoj godini kemije, shvatila sam da želim biti developer.

Međutim, kako po prirodi ne volim odustajati, tako nisam htjela odustati ni od diplome nakon dvije godine studiranja - pa sam u međuvremenu sama počela učiti programirati.

Iako si nakon nekog vremena shvatila da kemija nije za tebe, odlučila si završiti taj studij. Je li lakše ili teže od završetka kemije bilo naučiti programirati?

Kako za koga. Smatram da, ako netko voli i želi nešto, neće mu biti problem to i ostvariti.

Nije mi bio problem završiti kemiju jer sam znala ako što prije studij privedem kraju, mogu svo vrijeme posvetiti učenju programiranja.

Učila programirati između ispita

Kada si se prije nešto više od godinu dana prijavljivala za posao u Monu na poziciji Junior web developera, koja si znanja iz programiranja imala i kako si ih stjecala?

Prilikom prijave za posao imala sam osnovno znanje koje sam pokušavala steći u slobodno vrijeme tijekom studiranja. Između ispita sam učila teoriju gledajući online tutorijale i čitajući knjige. Najviše sam znanja stekla nakon što sam svu tu teoriju počela primjenjivati u praksi te sam je uz to i proširivala.

Kod kandidata za posao bez iskustva prvi je korak u našoj selekcijskoj proceduri rješavanje projektnog zadatka. Kako si se osjećala kada si dobila zadatak i kako je taj proces izgledao?

Zbog nedostatka iskustva, mislila sam da ću imati problema u rješavanju projektnog zadatka u prijavi za posao, ali to me dodatno motiviralo da naučim nešto novo rješavajući ga. Pomoglo mi je što su me sadašnje kolege navodile na ispravna rješenja i savjetovali me u vezi optimizimiranja koda.

Pomoć kolega i dijeljenje znanja

Ivana Szep, software developerica u Monu

Nakon uspješno riješenog testnog zadatka i razgovora za posao, ponuđen ti je ugovor, odnoso zaposlenje. Sigurno pamtiš kako su izgledali tvoji prvi dani i tjedni na poslu, odnosno onboarding?

Prvi savjet koji sam dobila je „Neka te ne bude strah pitati.“ I taj savjet mi je dosta pomogao pri početnom snalaženju. Naime, prvih nekoliko dana, moram priznati, bilo me pomalo strah svega novoga, ali poslušala sam savjet. Ubrzo sam shvatila da svi oko mene žele pomoći i nikada im nije problem objasniti kako nešto napraviti. Zahvaljujući tomu, mnogo toga sam naučila - i još sam uz to stekla i prijatelje.

Što ti je najviše pomoglo prilikom uhodavanja u posao?

Podrška ljudi. Tata mi je programer, tako da sam oduvijek imala podršku i pomoć i kod kuće, ali isto tako, na poslu su imali mnogo strpljenja za mene i pružili su mi šansu da naučim.

Izazovni projekti i svakodnevno učenje

Ivana Szep, software developerica u Monu

Prema vlastitoj procjeni, koliko si do sada naučila u Monu? Je li posao ispunio tvoja očekivanja?

Svaki puta kada pomislim da sam dosta toga naučila, dobijem priliku raditi nove stvari i zbog toga učim iz dana u dan. Do prije godinu dana, ne bih nikada rekla da ću toliko znanja steći u ovako kratkom periodu, ali uz svu pomoć kolega koji nesebično dijele znanja te osobno zalaganje i uloženi trud sam u tome i uspjela.

Kakav je projekt na kojemu radiš?

Projekt na kojemu radim je velik i izazovan, ali zbog toga imam priliku mnogo naučiti. Uglavnom koristim SQL i C# u ASP.NET frameworku, a od tehnologija sam se susrela još s RabbitMQ-om, RedisDb-om, Telerik Reportingom… Na početku sam se također upoznala s Windows servisima, a u posljednje vrijeme učim JavaScript i React.js koji su mi pomogli da lakše razumijem zahtjeve back-enda i front-enda.

Što bi poručila svima koji bi se htjeli okušati u IT-u, ali nemaju nikakva ili imaju vrlo mala znanja o programiranju?

Ako postoji motivacija i želja za usvajanjem novog znanja, zašto ne?

Pronalažiš se u posljednjoj rečenici? Vidi naš starter kit i kreni učiti!

Već nam možeš pokazati što znaš? Javi se!

Više članaka